Święta coraz bliżej, czas zatem zabrać się za świąteczne wypieki. U nas w domu kruche ciasteczka rozchodzą się jak przysłowiowe świeże bułeczki więc musimy mieć spory ich zapas.
Od jutra zabieramy się za pieczenie, a właściwie za masową produkcję. Jeśli Wy także lubicie świąteczne słodkości to podrzucam Wam kilka wypróbowanych przepisów na pyszne świąteczne ciasteczka.
Ciasteczka korzenne
składniki:
2 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 opakowanie (20g) przyprawy do ciasteczek korzennych
Ciasteczka cynamonowe
składniki:
2 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
5 g cynamonu
Ciasteczka migdałowe
składniki:
2 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 opakowanie (15g) cukru migdałowego
mielone migdały
mielone migdały
Przygotowanie wszystkich powyższych ciasteczek:
Z podanych składników należy ugnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wycinamy foremkami ciasteczka, które pieczemy w temperaturze 200 stopni na około 12-15 minut.
Pierniczki
składniki:
5 łyżek miodu pszczelego
5 łyżek miodu pszczelego
2,5 szklanki mąki
1/4 (50 g) kostki masła
0,5 szklanki cukru
1 jajko
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód podgrzewamy z masłem, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie powstałą masę ugniatamy mąką, jajkiem i sodą. Gotowe ciasto należy schłodzić przez około 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta wycinamy ciasteczka w wybranych kształtach i pieczemy je w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Miód podgrzewamy z masłem, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie powstałą masę ugniatamy mąką, jajkiem i sodą. Gotowe ciasto należy schłodzić przez około 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta wycinamy ciasteczka w wybranych kształtach i pieczemy je w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.
składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
starta skórka z cytryny
1 opakowanie (my dajemy duże 16g) cukru waniliowego
konfitura (najlepiej malinowa)
Wszystkie składniki, z wyjątkiem konfitur, zagniatamy na gładkie ciasto, które wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Z schłodzonego ciasta formujemy około 3 cm kuleczki, w których robimy dziurkę na konfiturę. Gdy ciasteczka zostaną już wzbogacone owocowym nadzieniem pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut.
Ciasteczka topniejące bałwanki
przepis i wykonanie znajdziecie w jednym z naszych wcześniejszych postów TUTAJ
Wszystkie ciasteczka robimy oczywiście razem z dziewczynkami :)
Piękne te Wasze ciasteczka :]
OdpowiedzUsuńLepiej smakują niż wyglądają :)
UsuńNie ważne jak wyglądają! Ważne jak smakują :)
UsuńSą pyszne :)
UsuńOj zjadłabym takie ciasteczka z chęcią. :-)
OdpowiedzUsuńZapraszamy! :)
Usuńawww!!!! Śliczne i apetyczne ciasteczka i na pewno fajnie się je razem robiło.
OdpowiedzUsuńBuziaki!:))
No, tak całkiem bez bitki to się nie obyło :)
UsuńApetyczne te Wasze ciasteczka. Do schrupania :)
OdpowiedzUsuńI ile inspirujących przepisów.
Poza bałwankami wszystkie będą u nas na święta :)
UsuńTe migdałowe chyba najbardziej do mnie trafiają :)))
OdpowiedzUsuńMnie chyba jednak te z konfiturą malinową :)
UsuńDzieki takiej ilości przepisów każdy znajdzie coś dla siebie :)
Usuńnigdy nie robiłam ciastek :D jeszcze się za to nie brałam, ale wyglądają ślicznie :)
OdpowiedzUsuńJa też dopiero niedawno zaczęłam więc może jeszcze wszystko przed Tobą :)
UsuńCiasteczka topniejące bałwanki wyglądają uroczo:)
OdpowiedzUsuńjuż wiem które najbardziej by mi smakowały...migdałowe oczywiście :)
OdpowiedzUsuńTo do roboty! :)
Usuńjestem łasuchem i bardzo lubię wszystkie wymienione przez Ciebie smakowite pierniczki
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpieczemy od 2 tyg...i ciągle nie mamy nic na święta!! Żarłoki :-)
OdpowiedzUsuńDlatego my czekaliśmy do ostatniej chwili :)
UsuńMoże i moje, paskudnie spracowane grudniem ręce, znajdą chwilę na zrobienie ciasteczek. Non jeszcze jak czas pozwoli...
OdpowiedzUsuńCzasu jeszcze troszkę zostało, może siły też znajdziesz :)
UsuńMniam, mniam xD Ja w tym roku chyba nie zdążę, ale jak tak patrzę na te wszystkie blogowe ciasteczka, to aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńMuszę wziąć się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńMy musimy upiec jeszcze pierniczki
UsuńZapewne są pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
Usuńtakie wspaniałości to najlepszy sposób na niejadka:)
OdpowiedzUsuńNa słodycze to chyba dzieci nie trzeba namawiać :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRozszalałyście się z tymi ciasteczkami widzę... Wszystkie napewno są przepyszne ;-)
OdpowiedzUsuńPs. Przesłałabyś kilka ;-)
Daj adres na priv to poślę kilka :)
UsuńRozszalałyście się z tymi ciasteczkami widzę... Wszystkie napewno są przepyszne ;-)
OdpowiedzUsuńPs. Przesłałabyś kilka ;-)
wyglądają pysznie <3
OdpowiedzUsuńSmakują jeszcze lepiej :)
UsuńKochamy ciasteczka, chyba wszystkie:-D
OdpowiedzUsuńAle na świeta przepadamy za pierniczkami aplejskimi, czyli takimi grubymi i mieciutkimi:-)
O, takie też lubię, ale takich zrobić nie umiem.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJejku ile przepisów na ciasteczka, muszę się zmotywować i upiec jakieś ciacha, bo tylko oglądam na stronach i ślinka mi leci :)
OdpowiedzUsuńZostało Ci jeszcze trochę czasu do świąt :)
Usuń