Czy istnieje coś takiego jak zdrowe frytki? Oczywiście, że tak!. Trzeba tylko olej zamienić na piekarnik. Idąc o krok dalej można nawet zamienić ziemniaki na inne warzywa.
Mamy teraz sezon na cukinie więc warto go wykorzystać. Z cukinii można zrobić nie tylko pyszne kotleciki, ale także właśnie frytki. A zrobienie ich jest dziecinnie proste.
Ja tylko pokroiłam cukinię w paski i starłam ser żółty, resztę zrobiła Myszka.
Pokrojoną cukinię Myszka przerzuciła do miski gdzie ją posoliła. Całość odłożyłyśmy na chwilę żeby cukinia puściła trochę wody.
W osobnym talerzu należy pomieszać bułkę tartą ze startym żółtym serem, ostrą papryką oraz curry.
Gdy cukinia namokła Myszka ją opanierowała i ułożyła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Frytki należy piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez mniej więcej 15 do 20 minut.
Muszę przyznać, że choć jestem zdecydowanym miłośnikiem frytek ziemniaczanych smażonych na oleju, te z cukinii również bardzo mi smakują. Mają słodko-ostry smak i z pewnością są dużo zdrowsze.
Lubię cukinię, ale w takim wydaniu jej nie znałam. U nas ostatnio królują frytki z batata, ale ciągle szukamy udanego przepisu.
OdpowiedzUsuńBatatów to ja w ogóle jeszcze nigdy nie jadłam.
UsuńJeszcze nie robiłam takich frytek :-) ekstra pomysł :-)
OdpowiedzUsuńSą bardzo smaczne.
UsuńJa to bym może nawet przełknęła taką wersję frytek ale znając Dusię to pewnie nie chciałaby nawet spróbować (wszystko co nowe do jedzenia jest blee)
OdpowiedzUsuńU mnie aktualnie Kruszynka tak reaguje na jedzenie. Myszka chętnie przynajmniej próbuje. A jeszcze pół roku temu było odwrotnie :)
Usuńa to mnie zaciekawiłaś tym przepisem:D
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo lubię cukinie ale o frytkach nie słyszałam, z pewnością spróbuje, chociaż pewnie tylko ja je będę jadła;)))
OdpowiedzUsuńMoże jak dzieci zobaczą, że Tobie smakują też spróbują.
UsuńLubię, lubię! Tak samo z selera :)
OdpowiedzUsuńZ selera jeszcze nie próbowałam
Usuńtrzeba spróbować:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :)
UsuńPyszne frytki! Ja dziś jadłam cukinię w panierce z bułki tartej:)
OdpowiedzUsuńJa jednak też taką lubię najbardziej, w panierce z bułki tartej i smażoną na oleju.
Usuń