Od początku, gdy tylko dziewczynki z nami zamieszkały, towarzyszą mi we wszystkich domowych czynnościach.
Kiedyś łudziłam się, że jak coś same ugotują to chętniej to zjedzą :) Niestety u nas to tak nie działa, no chyba, że akurat pieczemy coś słodkiego.
Więc dziś przedstawiamy przepis na bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto z jabłkami i budyniem.
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki oleju
- 4 jabłka
Całe jajka (prawie całe) ubijamy na puszystą masę z cukrem.
Następnie mieszamy mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. My często zamiast budyniu śmietankowego dajemy budynie owocowe, w ten sposób mamy za każdym razem inne ciasto. Ostatnio nie miałyśmy budyniu bez cukru więc dałyśmy trochę mniej cukru i budyń z cukrem. Wyszło baaardzo słodkie, więc gdy dajecie budyń z cukrem dajcie tylko 1 szklankę cukru.
Mąkę pomieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia dodajemy na przemian z olejem do masy jajecznej i znów miksujemy.
Ostatnim krokiem jest dodanie jabłek. My często posypujemy jabłka cynamonem, co znów zmienia nam smak ciasta.
Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut.
Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.
U nas ciasto znika zanim zdąży dobrze wystygnąć. Smacznego.
Super, że przepis jest opisany krok po kroku.
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster blog award.
Zapraszam : http://dwaplusplus.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html#more