Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami |
Macie w domu małych łasuchów? Takie małe czekoladowe potworki? Jeśli tak to dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami, które z pewnością zachwyci całą rodzinę, a nie tylko małych łakomczuszków.
Do jego wykonania potrzebujecie:
Ciasto: 50 g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej, 2 jajka, 50 g cukru, 50 g masła, 50 g mąki pszennej, szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mus z białej czekolady: 300 g białej czekolady, 180 ml mleka, laska wanilii lub cukier waniliowy, 220 g śmietany 30%, 2 łyżeczki żelatyny, 30 ml zimnej wody
Warstwa truskawkowa: 650 - 700 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa
Przygotowanie:
Ciasto:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- masło z cukrem utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę
- dodać czekoladę i ponownie zmiksować
- do masy dodawać po jednym żółtku i po każdym miksować
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodać do masy i wymieszać do połączenia składników
- białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą czekoladową
- piec w temp. 175 stopni około 15 minut
Mus z białej czekolady:
- żelatynę zalać 30 ml wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia
- rozpuścić żelatynę, podgrzewając ją
- mleko podgrzać prawie do wrzenia
- dodać do niego wanilię i białą czekoladę
- po chwili wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego
- dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać
- odstawić i studzić w lodówce do czasu, aż masa zacznie tężeć
- śmietanę ubić na sztywno
- dodawać ją stopniowo do tężejącej i schłodzonej masy czekoladowej
- delikatnie wymieszać do połączenia
- mus przelać na wystudzone ciasto i schłodzić do całkowitego stężenia
Warstwa truskawkowa:
- truskawki zmiksować na puree
- podgrzać do wrzenia i dodać galaretkę w proszku
- mieszać do całkowitego rozpuszczenia galaretki
- wystudzone truskawki z galaretką przelać na stężały mus z białej czekolady i odstawić na całą noc do lodówki
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami |
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami |
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami |
Ciasto jest przepyszne. Dolna warstwa zapewnia mu intensywnie czekoladowy smak, mus z białej czekolady nadaje ciastu wyjątkowej słodyczy, a warstwa truskawkowa przełamuje nieco tę słodycz wprowadzając trochę orzeźwienia.
Przepis na ciasto pochodzi z pięknie wydanej książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki z czekoladą wydawnictwa Egmont. Na prawie 400 stronach znajduje się ponad 120 przepisów na pyszne wypieki, w których króluje czekolada. Większość przepisów jest na tyle prosta, że poradzą sobie z nimi nie tylko doświadczeni cukiernicy, ale także tacy totalni amatorzy jak ja.
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami |
Ciasto z musem z białej czekolady i truskawkami |
Moje wypieki z czekoladą to książka, która będzie świetnym prezentem na święta dla całej rodziny. Najpierw zapewni nam pożywkę dla duszy, dzięki wspólnie spędzonym chwilom podczas rodzinnego przygotowywania ciast, a później ucztę dla ciała, gdy już będziemy mogli skosztować przygotowanego razem przysmaku.
Wygląda apetycznie. Nasz Młodzieniec, poza szyszkami, orzechami i piernikami, niestety nie jada domowych wypieków.
OdpowiedzUsuń