Przejdź do głównej zawartości

Mali Podróżnicy - Argentyna


     Argentyna, to kolejne państwo, które odwiedzamy w ramach projektu Mali Podróżnicy.  Moje dziewczyny jakoś średnio były zainteresowane tym co książki miały do powiedzenia na temat odwiedzanego przez nas akurat kraju. Bardzo chętnie za to pomagają mi w przy gotowaniu, wykorzystałam więc ich chęci i poznałyśmy Argentynę od kuchni.


       Mimo iż naszą główną aktywnością było wspólne gotowanie, udało nam się przynajmniej sprawdzić w atlasie, gdzie w ogóle leży kraj o którym mówimy i jaka jest jego flaga, a także przeczytać kilka ciekawostek.




     Wzorem poprzednio odwiedzanych przez nas miejsc, przygotowałam dla dziewczyn także i tym razem, kolorowankę z miejscami i symbolami kojarzącymi się z Argentyną. Ostatnimi czasy w naszym domu dużym zainteresowaniem cieszą się najzwyklejsze kredki, więc dziewczynki chętnie przystąpiły do kolorowania, a ja wykorzystałam okazję i opowiadałam im co nieco o rzeczach, które akurat kolorują.

     Przy okazji kolorowania Myszka poćwiczyła też pisanie.



     Przygotowałam również kolorową wersję zestawienia miejsc i rzeczy kojarzących się z tym państwem i obie kartki trafiły do teczki, która mam nadzieję z czasem przekształci się w nasz własny atlas świata.


      Pozostając w klimatach prac plastycznych, pochwalimy się jeszcze naszymi argentyńskimi papugami ozdobionymi resztkami pozostałymi po struganiu kredek.



     Dziewczyny kochają taniec i muzykę w związku z czym nie mogło u nas zabraknąć tanga argentyńskiego.



     Oglądnęłyśmy także Bolka i Lolka, którzy brali udział w argentyńskim wyścigu samochodowym.



     No i nadszedł w końcu czas na wspólne gotowanie, a właściwie to zaczęłyśmy od pieczenia i zrobiłyśmy sobie deser - argentyński sernik z galaretką i truskawkami. Przepis znalazłyśmy TU.

        Składniki:
- 800 g jogurtu typu greckiego
- 6 jajek
- szklanka cukru
- 0,5 szklanki oleju
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2 małe opakowania herbatników
- mrożone truskawki
- galaretka truskawkowa


     Na spodzie sylikonowej foremki Kruszynka poukładała herbatniki, a Myszka w tym czasie zajęła się przygotowaniem ciasta. Delikatnie zmiksowałyśmy ze sobą: jogurt, jajka, cukier, olej i serek homogenizowany. Całość przelałyśmy do foremki i wstawiłyśmy na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wszystko było super, ale herbatniki trochę nam wypłynęły do góry.


      Na upieczone ciasto dziewczyny ułożyły truskawki, na które wylałyśmy przestudzoną galaretkę truskawkową.


     Rano ciasto było gotowe do spróbowania. Muszę przyznać, ze wyszło świetnie! A herbatniki w środku ciasta wyglądały bardzo fajnie :)



     Po deserze przyszedł czas na przekąski - Empanada ze szpinakiem i kozim serem znalezione TU.

     Składniki:

Ciasto:
- 300 g mąki
- paczuszka suchych drożdży
- 40 g masła
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- płaska łyżeczka soli

Farsz:
- szpinak mrożony
- 100 ml śmietany
- 200 g koziego sera (choć po przetestowaniu polecam jednak fetę)
- cebula
- ząbek czosnku
- suszone pomidory
- sól, pieprz

      Zaczęłyśmy od przygotowania ciasta. Mąkę wymieszałyśmy z drożdżami, dodałyśmy jajka, sól, mleko oraz roztopione i przestudzone masło i wszystko razem ugniotłyśmy jak przy cieście na pizzę lub na pierogi. Właściwie całe ciasto przygotowała sama Kruszynka.


      Myszka za to zabrała się do przygotowania farszu. Na patelni zeszkliła pokrojoną w kostkę cebulę, a potem dodawałyśmy kolejno: czosnek, szpinak, śmietanę, przyprawy i suszone pomidory. Kozi ser dałyśmy dopiero jak wszystko inne było gotowe, żeby się nam za bardzo nie rozpuścił. Niestety w piekarniku i tak prawie cały zniknął dlatego następnym razem zastąpimy go fetą.


      Gdy farsz trochę przestygnął zaczęłyśmy lepić pierogi, choć tak na prawdę dziewczyny ze wszystkim świetnie radziły sobie same. Wałkowały ciasto, wykrawały kółka i napełniały je farszem. Ja tylko nadzorowałam prace i trochę pomagałam. Później pierożki wylądowały w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 30 minut.


     Wyszły przepyszne!



     Nasze kulinarne zwiedzanie świata chyba przypadnie do gustu całej rodzinie.

     Na koniec jeszcze ciekawostka - wiedzieliście, że Argentyna jest jedynym krajem na świecie, w którym obchodzony jest dzień Polaka?


Komentarze

  1. Super, fantastyczne kucharki :) Przepisy kulinarne chętnie wykorzystamy, choć u nas z jedzeniem szpinaku kiepsko, ale może czymś zastąpimy bo pierożki wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszka pierożki chętnie zjadła, ale jak na drugi dzień zaproponowałam żeby zjadła sobie do obiadu szpinak, który pozostał z pierogów nie chciała go nawet wziąć do ust :)

      Usuń
  2. Super opcja, sernik napewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jak i pierogi ze szpinakiem wygląda bardzo apetycznie.
    Większość ludzi a szczegolnie dzieci nie lubi szpinaku, a przecież on jest bardzo dobry tylko wygląd ma odpychajacy. 😉
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierożkach go nie widać i Myszką chętnie je jadła :)

      Usuń
  4. Moja córka chętnie by się wybrała do Argentyny, do kraju gdzie kręca jej ulubiony serial :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poznawanie nowych państw od kuchni to moja ulubiona forma.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolejna świetna wyprawa. Obserwując Tygrysa widzę, że już dla tak małego Smyka zwiedzanie świata może być fascynujące, nawet bez konieczności ruszania się z domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieci mają naturalną ciekawość świata i trzeba to wykorzystywać

      Usuń
  7. Aż mi ślinianki zaczęły intensywniej pracować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny warsztat. Tyle aktywności. 😊 Podoba mi sie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Detektyw Pozytywka

        Nowa seria ćwiczeń na tablicę interaktywną z genial.ly właśnie pojawia się na blogu - nasze lektury .  Mam nadzieję, że chętnie będą z niej korzystali nauczyciele klas początkowych, a także rodzice, którzy będą chcieli przybliżyć swoim pociechom klasykę literatury dziecięcej.

Wielki skarbiec bajek

      Czerwony Kapturek, Jaś i Małgosia, Kopciuszek, Królewna Śnieżka i 7 krasnoludków - któż z nas nie zna tych bajek? Pamiętam jak chodziłyśmy z siostrą spać do babci, która wieczorami przenosiła nas w magiczny świat bajek. Jakoś wówczas nie było straszne to, że aby wydostać Babcię i Czerwonego Kapturka z brzucha wilka trzeba było mu rozciąć brzuch. Baba Jaga, która spłonęła w piecu przeznaczonym dla Jasia, także nie przerażała. 

Wachlarz z piórek DIY

Wachlarz z piórek DIY         Wachlarz z piórek DIY zrobiłyśmy z dziewczynkami w ramach przygotowania lekcji dla trzeciej klasy o uczuciach i Japonii. 

Cukierku, Ty łobuzie

       Cukierek to psotny kotek, który podbił serca wielu dzieci i (na szczęście) nie zmienił tego fakt, że jego przygody zostały szkolną lekturą.

Wiersze na długie wieczory

    " - Dziadku, dziadku,      Posiedź ze mną,      Opowiedz mi bajkę senną.      Senną , ciemną i przyjemną."

Ciastolina bez gotowania

       Bardzo lubimy bawić się różnego rodzaju masami plastycznymi . Masa plastyczna to nie tylko świetna zabawa, ale także bardzo dobre ćwiczenie wpływające na rozwój mowy, z czym nadal walczymy. 

Kaszolina - masa plastyczna z kaszy manny

      Wykonanie masy plastycznej z kaszy manny jest niezwykle proste, a do jej zrobienia potrzebne są tylko dwa składniki: kasza i woda. 

Galaktyka w słoiku

      Próbowaliście kiedyś zamknąć całą galaktykę w słoiku ? My spróbowaliśmy i wiecie co? Udało nam się! I wcale nie było takie trudne.

22 kwietnia Dzień Ziemi

     22 kwietnia obchodzony jest światowy dzień Ziemi z tej okazji zebrałam dla swoich uczniów (dla Was i Waszych uczniów także) kilka filków, ciekawostek i gier zwiazanych z ekologią.

Poznajemy kontynenty

     Podróże to nasza pasja. Na dysku czeka na opublikowanie i opisanie wiele zdjęć z naszych wakacyjnych wojaży.  Niestety domowy budżet z gumy nie jest, podobnie zresztą jak czas, więc powracamy do naszych podróży palcem po mapie w ramach projektu Mali Podróżnicy . 

Facebook